Dubrovačkim ugostiteljima nedostaje 1800 sezonaca: 'Radimo po 14 sati, šest nas spava u istoj sobi i onda se čude zašto im se nitko ne vraća'

19.06.2017

Sezona je u punom zamahu, a Dubrovniku nedostaje čak 2 tisuće sezonaca koje vlasnici turističkih i ugostiteljskih objekata bezuspješno traže još od početka sezone. Razloga je sigurno više, ali se mogu potražiti i u razgovoru s radnicima u dubrovačkim ugostiteljskim objektima koji već godinama rade u Gradu, a došli su iz Slavonije, Zagreba ili susjedne Bosne i Hercegovine.


"Cijede nas dok mogu'

– U Dubrovniku je svaki bolji prostor pretvoren u apartman, a nas smjeste gdje stignu, najčešće u prepravljene šupe. Obećavaju rad 8-10 sati, a već treći dan počinje full drill, traže i po 14 sati. I čude se što im se iduće sezone nitko ne vraća, nego moraju tražiti sve nove radnike. Nisu glupi, znaju razlog, ali guraju i cijede dok mogu – priča jedan od dubrovačkih sezonaca koji je za poslom u Dubrovnik potegao iz Slavonije.

Njegov kolega konobar iz srednje Bosne priča:

– Ustajemo rano ujutro, a spavati idemo jako kasno. Smještaj je kao jack-pot: spavamo po kućama i stanovima u Rožatu, Mokošici, Šumetu, Brgatu i nekim mjestima bez turističke perspektive, dijelimo kuhinju i banj, plaćamo po 200 eura – govori mladi konobar i ne krije da razmišlja o odlasku u Irsku ili Njemačku gdje su uvjeti puno bolji.

Vlasnici ugostiteljskih objekata pokušavaju naći smještaj i na Ivanici u susjednoj Bosni i Hercegovini. Međutim, nije to najbolje rješenje zbog predugog čekanja na graničnom prijelazu. Postavlja se i pitanje što će tek biti kada se završe hotelski kompleksi u Kuparima i Platu.

'Ne radi samo onaj tko neće'

– U gradu ne radi samo onaj tko neće, ali su nužni uvoz radne snage i niži PDV na hranu. Država to mora učiniti ili stagniramo. Zbog veće plaće s juga Hrvatske već cijele obitelji odlaze u EU. Na razini grada Ceh ugostitelja mora naći rješenje: uz burzu rada još nije ni započeta gradnja planiranog objekta za sezonce, a sjetimo se bivše države koja je za učenike Ugostiteljske škole izgradila dom, ali je potom pretvoren u hotel. Tada su konobari imali status gospara, a danas im je znatno teže. Ako mi ugostitelji ne učinimo nešto ključno da se stanje popravi, struka će teško opstati, još teže napredovati – kaže član Hrvatske udruge poslodavaca Stjepan Perić.

Problema su svjesni i u političkim krugovima u Dubrovniku pa gotovo da i nema političke opcije u Gradu koja u sklopu svog izbornog programa na nedavno održanim lokalnim izborima nije uvrstila rješenje problema smještaja na području Dubrovnika. Nakon osam godina, na čelo Grada se vratio HDZ, a novi gradonačelnik Mato Franković nedavno je išao na Ivanicu, te je nakon povratka kazao kako je moguća suradnja sa susjednom BiH u rješavanja ovog problema jer je stanovanje u BiH puno jeftinije nego u Dubrovniku.


Dubrovnik i njegova okolica su uvijek bili zanimljivi, privlačni i dopadljivi našim domaćim i stranim posjetiteljima