Dubrovnik napokon smisleno i povezano razvija program “Zima u Dubrovniku”

05.12.2019

S obzirom na povećanje broja međunarodnih i domaćih letova tijekom zimskih mjeseci te interes i rast broja posjetitelja, Turistička zajednica grada Dubrovnika tijekom ove zime pripremila je promotivne aktivnosti i tiskala mjesečni letak „Winter restaurants“, koji sadrži popis otvorenih restorana, pizzeria te fast food-ova tijekom mjeseca prosinca uz posebno istaknuta radna vremena, kako bi gosti koji borave u Dubrovniku bili što bolje informirani te kako bi se otvoreni restorani što bolje promovirali.

Također, kako ističu iz TZ Dubrovnika, provodi se i Facebook promotivna kampanja na desetak inozemnih tržišta odakle dolazi najveći broj gostiju u Dubrovnik tijekom zimskih mjeseci, kao i lokalno za posjetitelje koji se nalaze u Dubrovniku. 

Letak se može preuzeti na web stranici TZGD, kao i u otvorenim Turističko-informativnim uredima Turističke zajednica grada Dubrovnika Pile i Gruž te u svim otvorenim dubrovačkim hotelima. 

Letak možete pogledati na slijedećem linku: Dubrovnik – letak s popisom otvorenih restorana tijekom prosinca

POVEZANOST DUBROVNIKA – ZIMSKI LETOVI

Tijekom zimske sezone 2019/2020 Dubrovnik će biti povezan s najviše inozemnih destinacija do sada, točnije njih sedam.

Tako će Croatia Airlines, uz svoje redovne letove za Zagreb, povezivati Dubrovnik i Frankfurt, British Airways povezivat će nas s Londonom, a aviokompanija Vueling povezat će Dubrovnik s Rimom i Barcelonom. Drugi put u zimskom redu letenja, aviokompanija LOT, povezivat će Dubrovnik i Varšavu, Aegean Airlines Dubrovnik s Atenom dok će Turkish Airlines nastavit povezivati Istanbul i Dubrovnik.

Dubrovački zimski festival

Naravno, kao glavni motiv dolaska mora biti sadržaj. Tako je Grad Dubrovnik, Turistička zajednica grada Dubrovnika i Dubrovačke ljetne igre pripremili su kulturni, zabavni, gastronomski i glazbeni program za posjetitelje svih uzrasta u sklopu šestog izdanja Dubrovačkog zimskog festivala, a koji će trajati do 6. siječnja 2020.


Dubrovnik uveo reda u povijesnoj jezgri

Grad Dubrovnik ove je godine donio odluku o smanjenju javne površine za ugostiteljske stolove i stolice za 10% svim objektima koji se koriste sa 25,00 i više m2. Također, povećalo se vrijeme zakupa javne površine na 5 godina, što će sigurno donijeti određenu sigurnost ugostiteljima.

Također, u cilju produljena turističke sezone, Grad Dubrovnik predložio je mjeru koja bi trebala stimulirati vlasnike ugostiteljskih objekata u povijesnoj jezgri na rad u zimskim mjesecima.

Sukladno novim izmjenama i dopunama Odluke o zakupu javnih površina u članku 6. dodala se stavak o oslobađanju od plaćanja zakupnine ugostitelja u Povijesnoj jezgri ako ugostitelji obavljaju djelatnost u „zimskim" mjesecima.

Mjera se odnosi na oslobađanje od plaćanja zakupnine za javne površine ugostitelja koji se pretežno bave posluživanjem jela (restorani, konobe, pizzerije) u povijesnoj jezgri, ukoliko budu obavljali svoju djelatnost od 1. prosinca 2019. do 29. veljače 2020. godine

Dubrovnik može i mora puno bolje

Cijela ova zimska dubrovačka priča je napokon smislena i povezana, no prostora za rast svakako ima još jako puno. Ovo je tek prvi korak i preduvjet za strateški razvoj pa samim time i dugoročni uspjeh, jer turizam i pojam destinacije je puno više od smještaja i restorana.

Zaokružen turistički proizvod i strateški razvoj je jedini pravi put ka održivom razvoju. Pojam koji u Hrvatskoj tek otkrivamo i učimo što znači. No, živimo u 21.stoljeću gdje nam je sve dostupno, imamo sve potencijalne, preduvjete i resurse, a na nama ostaje da dobro povežemo sve točke i ispričamo našu autentičnu priču. Svi se bore za svakog turista, kako na globalnom tako i na jakom i konkurentom europskom tržištu, a pobijediti će oni koji su inovativni, kreativni, proaktivni i oni koji se prvenstveno bave tržišnim razvojem.

Podrška Dubrovniku za ovaj prvi korak ka zaokruženoj priči, no pravi posao tek počinje. Počevši od web stranice do širenja turističke ponude na cijelo dubrovačko područje kroz objedinjene turističke proizvode. Konkretno, upravo recimo Pelješac ima i nudi odlične sadržaje i proizvode koji kronično nedostaju dubrovačkoj turističkoj ponudi, a koji se odlično nadopunjuju. Zato Dubrovnik po mojem mišljenu treba iskoristiti svoju medijsku i financijsku moć da promovira i razvija šire područje, a ne samo sebe. Jer upravo tu leži dobitna formula kako produžiti broj dana koliko gosti ostaju u Dubrovniku ili Dubrovačko-neretvanskoj županiji ( gdje god gost ostvaruje noćenje, svakako će jedan dan posjetiti Dubrovnik ) kako se povećava turistička potrošnja te ono najvažnije nudi kvalitetan i autentičan sadržaj gostima. Sadržaj koji direktno utječe na razinu zadovoljstva gostiju o ukupnom dojmu o destinaciji.

Naravno kako od Dubrovnika kao naše TOP destinacije imamo velika očekivanja, a koji mora biti jedan od domaćih putokaza kako i u kojem smjeru se razvijati. Dubrovnik mora biti turistički lider.

Dubrovnik može i mora puno bolje.


Dubrovnik i njegova okolica su uvijek bili zanimljivi, privlačni i dopadljivi našim domaćim i stranim posjetiteljima