Bogunović: Moramo podići vrijednost turizmu

10.01.2019

Hrvatska, ako se ima čime pohvaliti onda je to turizam od kojeg i ove godine očekujemo rezultate s kojim ćemo održavati životni standard, servisirati inozemne kredite, ali povećati i zaposlenost. Više o perspektivi našeg turizma, ali i zamkama koje se mogu pojaviti što se tiče turizma razgovaralo se u emisiji „Studio 4“ s Brankom Bogunovićem konzultantom u turizmu.

Bogunović je rekao kako je zadovoljan sa prvim adventskim turističkim rezultatima u turizmu, zato što je prisutan rast, strukture se mijenjaju. Udio regionalnih turista se povećava, što je nastavak trenda od prošle godine, ali raste i broj dnevnih posjetitelja.

- Veseli uspjeh Adventa i nagrada koje je Zagreb dobio, ali kada pogledamo ekonomske učinke npr. Zagreba u odnosu na Beč, onda je to nekoliko redova veličine manji prihod, rekao je Bogunović i dodao kako trebamo prestati brojiti noćenja i dolaske te gledati što je ekonomski učinak.
Bogunović smatra da je tragično da Hrvatska koja ima udio turizma u BDP-u 14,8 posto, ne zna što se u turizmu ekonomski dešava i koji su pravi učinci.
- Istraživanja su pokazala kako je potrošnja stranog turista 125 eura. To je tri četvrtine potrošnje u Grčkoj, dvije trećine u Italiji pa onda daleko manje u odnosu na Francusku i Portugal, ističe Bogunović.
- 2020. će se smanjiti porez u turizmu na hranu i piće na 13 posto i to će pomoći, ali smo i dalje iza zapadno mediteranskih konkurenata. Italija, Francuska i Španjolska imaju jedinstvenu stopu na smještaj, hranu i piće od 10 posto, naglašava.
Bogunović je istaknuo kako još uvijek prednjačimo sa čistoćom naše obale i mora, te sigurnosnim aspektom, no Hrvatska ima jako puno smještaja, a jako malo ponude što vodi rentnom modelu turizma.
- Imamo krasnu prirodu, kulturne artefakte koje su napravili neki prije, ali ono što smo mi danas napravili u smislu ponude je skromno, ističe i dodaje kako se moramo poduzetnički orijentirati kako bismo podigli vrijednost turizmu. („Studio 4")


Dubrovnik i njegova okolica su uvijek bili zanimljivi, privlačni i dopadljivi našim domaćim i stranim posjetiteljima